Tristan Schmidt

Tristan Schmidt begon met klassieke pianolessen toen hij zes jaar oud was. Eerst bij Dianne Bolte, daarna bij Joop van Zon. In de loop der jaren begon hij zich te interesseren voor jazz en improvisatie. Vanaf zijn zeventiende volgde hij dan ook jazzlessen bij Bert van den Brink, waarna hij op zijn negentiende werd toegelaten tot de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Hier studeerde hij bij Rob van Bavel, Karel Boehlee en Hans Vroomans. In 2021 studeerde hij cum laude af met een 9,5 voor zijn master Muziek.

Met zijn klassieke achtergrond, zijn uitzonderlijke reactie-vermogen in de milliseconde, brede scala aan klankkleur en technieken, zijn emotionele uitspattingen en beheersing van meerdere genres (zoals blues, rock, country, popular music en easy listening) weet hij de luisteraar keer op keer te verrassen. Zijn optredens in binnen- en buitenland zijn van hoog niveau, vol virtuositeit, pure improvisatie, energie en emotie.

Tristan brengt jazz standards en eigen composities. Zo componeerde hij voor het Tristan Schmidt Trio de compositie Lack of Lackness. Het spelen in trio-setting met bas en drums heeft zijn absolute voorkeur (zie ook: Tristan Schmidt Trio).

Anderen over Tristan Schmidt

Karel Boehlee, docent jazz piano Sweelinck Conservatorium Amsterdam:

Tristan Schmidt is een geweldige pianist en een improvisator pur sang. De zeer avontuurlijke, verrassende en ritmische melodielijnen hebben een microscopische precisie wat resulteert in een ware euforie.

Rob van Bavel, docent jazz piano Sweelinck Conservatorium Amsterdam:

Tristan heeft een uitzonderlijk talent voor jazz improvisatie, is een geweldige pianist met een mooie klank in de ballads en swingt hard! Het was geweldig om met zo'n creatieve geest als Tristan samen te werken al die jaren tijdens zijn studie aan het conservatorium van Amsterdam, echt een talent voor jazz dat ik maar heel zelden meegemaakt heb in de afgelopen 32 jaar als Docent Jazz Piano.

Maurice Broussard, voormalig docent aan het Hilversums Conservatorium:

Tristan Schmidt weet op zeldzame wijze een briljante techniek met aangename melodische lijnen te combineren. Het resultaat is een sfeervolle, originele en dynamische improvisatiestijl, met een stabiele zinsbouw en ruimte voor harmonische verrassingen. Al met al een jonge, doch muzikaal volwassen pianist, die je met zijn groot talent uren luistergenot kan bezorgen.

Frans Ehlhart, pianist/componist:

Ik ben zeer onder de indruk van Tristan Schmidt, zoals hij zich ontwikkeld heeft en zich nog steeds ontwikkelt. Hij is een echte “jazzcat”. Ben benieuwd waar het nog naar toegaat.

Edwin Rutten, jazz-zanger, acteur, presentator:

Over het trio:

Heuende bas, subtiele drummer, originele pianist: parelende rechterhand, vooral in die lekkere hoge regionen.


Het Tristan Schmidt Trio

Tristan Schmidt begon in 2019 muziek te maken met bassist William Barrett en drummer Tim Hennekes. Schmidt is de drijvende kracht achter dit fantastische, innovatieve trio. Dit ensemble speelt al jarenlang in Amsterdam (hun thuisstad) en Berlijn. Vanaf het eerste moment dat zij samen speelden vormden ze een sterk muzikaal trio. 

Hun muziek kenmerkt zich door een overeenkomstige liefde voor swing en het spelen van jazz standards, waarin zij een compleet frisse route, vol energie inslaan. Ze zoeken de balans tussen romantiek en heftige bebop en brengen bij ieder optreden een rijke variatie aan dynamiek, sound en repertoire.

Zij hebben een aantal kleurrijke optredens gehad. Tot hun hoogtepunten behoren optredens in het Bimhuis, het Concertgebouw en de B-flat jazz club in Berlijn. Ook hebben zij een aantal cd's gemaakt. Zie hiervoor de pagina ‘Records’. Sommige optredens zijn ook te bekijken op YouTube, en bijna alle opnames zijn te te beluisteren op YoutubeMusic, Spotify en Soundcloud.